ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ LASER

Facebook
banner image

Κοσμίδης Ιωάννης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Χίος


Θεραπευτικά Lasers (Green, YAG Laser)
Διαθλαστικές επεμβάσεις (Laser)
Εφαρμογή Λείζερ για διόρθωση Μυωπίας
Εφαρμογή Λείζερ για διόρθωση Καταράκτη

 

Το Laser χρησιμοποιείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, επιδρώντας στην πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού, αναδιαμορφώνοντας την έτσι ώστε να είναι δυνατή η ευκρινής όραση χωρίς την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής.
 

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις γιά να κάνει κάποιος την επέμβαση;
1. Να είστε πάνω από 18 χρονών
2. Οι βαθμοί των γυαλιών σας να παραμένουν σταθεροί τον τελευταίο ένα χρόνο
3. Να μην πάσχετε από χρόνιες παθήσεις των ματιών
4. Αν είστε γυναίκα, να μην είστε έγκυος και να μη θηλάζετε την στιγμή που θα γίνει το laser.

Πότε, πως και που γίνεται ο προγεννητικός έλεγχος;
Μία πλήρης οφθαλμική εξέταση πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί προτού ξεκινήσετε τον προεγχειρητικό έλεγχο. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, προγραμματίζεται ο προεγχειρητικός έλεγχος που πρέπει να γίνει λίγες μέρες πριν την επέμβαση ή και την ίδια μέρα.
Γίνεται με ειδικά, υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα,απο τον γιατρό Ιωάννη Κοσμίδη, που θα κάνει και την #επέμβαση.
Θα πρέπει οπωσδήποτε να μην έχετε φορέσει φακούς επαφής γιά 2 τουλάχιστον βδομάδες, προτού γίνει ο προεγχειρητικός έλεγχος αλλά και η επέμβαση.

 

Πονάει η επέμβαση;
Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, αφού χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες.
Μετά την επέμβαση και ανάλογα με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί να χρησιμοποιηθεί, είναι πιθανό να νιώσετε πόνο, κάψιμο, αίσθημα ξένου σώματος, που συνήθως δεν κρατά περισσότερο από 12-24 ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;
Ναι! Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, και η απαλλαγή από τα γυαλιά σας οριστική. Εξαίρεση αποτελεί η σπάνια περίπτωση της εκφυλιστικής μυωπίας, η μυωπία που συνεχίζει δηλαδη να μεγαλώνει στη διάρκεια της ενήλικης ζωής, και η οποία θα μεγάλωνε άσχετα με την επέμβαση. Και σε αυτή πάντως την περίπτωση αποτελεί κέρδος το γεγονός οτί η μυωπία μεγαλώνει πλέον από το μηδέν και όχι από το σημείο που ήταν προτού γίνει η επέμβαση.
Ένα μικρό ποσοστό, λιγότερο από 5% μπορεί να συνεχίσει να έχει μυωπία και μετά το Laser, ή να αποκτήσει κάποια χρόνια μετά. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, μπορεί να γίνει νέα, επαναληπτική εφαρμογή του Laser, χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση;
Από τη στιγμή της τοποθέτησης του ασθενή κάτω από το μικροσκόπιο, στο ειδικό μηχάνημα, μέχρι το τέλος όλης της επέμβασης και στους δύο οφθαλμούς, δεν πρόκειται να περάσουν παραπάνω από 30 λεπτά, συνήθως αρκετά λιγότερα. Ο χρόνος παραμονής σας πάντως στο κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τις 2 ώρες.

 

Υπάρχουν επιπλοκές;
Τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη πλέον εμπειρία του Ιωάννη Κοσμίδη αλλά και η τεχνολογική εξέλιξη έχουν καταστησει σπάνιες τις επιπλοκές των διαθλαστικών επεμβάσεων (θόλωση, φλεγμονή και υπό ή υπέρδιόρθωση). Και αυτές πάντως οι σπάνιες επιπλοκές αντιμετωπίζονται με κατάλληλη αγωγή.

 

Πότε θα δω καθαρά;
Η βελτίωση της όρασης είναι εντυπωσιακή & άμεση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις από την πρώτη κιόλας μέρα η όραση ειναι πολύ ικανοποιητική, χωρίς γυαλιά φυσικά. Από την επόμενη μέρα μπορεί κάποιος να γυρίσει στην εργασία του, να δει καθαρά τηλεόραση ή να οδηγήσει.
Σε κάποιος, λιγότερες, περιπτώσεις, η όραση ενδέχεται να είναι μέτρια κατά το πρώτο 5 ήμερο, με εντυπωσιακή βελτίωση από την 5η ημέρα και μετά. Στις περιπτώσεις αυτές, η επάνοδος σε πλήρη δραστηριότητα μπορεί να πάρει 5-10 ημέρες.
Όταν ολοκληρωθεί ο #σωστός_προεγχειρητικός_έλεγχος και ο γιατρός σας Κος #Ιωάννης_Κοσμίδης εκτιμήσει τα δεδομένα, θα είναι σε θέση, προτού καν προχωρήσετε στην επέμβαση, να σας ενημερώσει για το αν θα ανήκετε στην πρώτη ή στη δεύτερη κατηγορία, όσον αφορά πάντα και μόνον την ταχύτητα αποκατάστασης της όρασης.

Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;
Ένας καλός ύπνος θα βοηθήσει πολυ να επουλωθεί γρήγορα και ανώδυνα το επιθήλιο του κερατοειδη του ματίου σας. Σε κάποιες περιπτώσεις αίσθημα καύσου στα μάτια μπορεί να είναι ενοχλητικό, θα κρατήσει όμως ευτυχώς μόνο την πρώτη νύχτα. Από την ώρα πού θα πάτε σπίτι σας θα ξεκινήσετε να βάζετε κάποια κολλύρια για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν γραπτώς.

Τι πρέπει να αποφύγω;
Από την επόμενη μέρα μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά τη ζωή και την εργασία σας, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η βαριά σωματική άσκηση και τα καλλυντικά στην περιοχή των ματιών καλό είναι να αποφευχθούν για 2 βδομάδες. Το κολύμπι μπορεί να γίνει και αυτο 2 βδομάδες μετά με μάσκα ή μετά από 6 βδομάδες χωρίς μάσκα. Ο καπνός και η σκόνη επίσης μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας. Αποφύγετε τέλος το τρίψιμο των ματιών σας.

Με τα δεδομένα των τελευταιων 10 ετών, οι δυσαρεστημένοι “ασθενείς” που έχουν πραγματοποιήσει μιά διαθλαστική επέμβαση είναι ελαχιστότατοι. Η διαθλαστική χειρουργική έχει σήμερα ένα ποσοστό ευχαριστημένων (θα έλεγα συχνά ευτυχισμένων) “ασθενών” άνω του 95 ή 98% παγκοσμίως.
Οι επιπλοκές και τα προβλήματα από τη χρήση φακών επαφής, αν και επίσης όχι συχνές, είναι σαφώς συχνότερες από μία σωστή διαθλαστική επέμβαση που θα σας απαλλάξει μιά ζωή από τη χρήση φακών επαφής και φυσικά γυαλιών.