ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Facebook
banner image
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ     ΙΑΤΡΕΙΟ  

ΙΩΑΝΝΗ   Γ. ΚΟΣΜΙΔΗ


H   έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη για τη θεραπεία του γλαυκώματος

Το  γλαύκωμα είναι μια σημαντική αιτία απώλειας όρασης σε όλο τον κόσμο. Στην  Ελλάδα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι επηρεάζονται από την νόσο , σχεδόν το ήμισυ των οποίων αγνοούν ότι έχουν την ασθένεια. Το ιατρείο μας αφιερώνει τον Ιανουάριο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την νόσο του γλαυκώματος και υπενθυμίζει ότι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών μας.

Το  γλαύκωμα  είναι   μια   ομάδα  παθήσεων  που προκαλεί   βλάβη το οπτικό νεύρο, το οποίο μεταδίδει οπτικές πληροφορίες από τον αμφιβληστροειδή( δηλ. ο νευροαισθητήριος  ιστός στο πίσω μέρος του ματιού) στον εγκέφαλο. Συνήθως η νόσος δεν  έχει αρχικά σημεία ή συμπτώματα. Αν αφεθεί  χωρίς  θεραπεία , το γλαύκωμα μπορεί  να προκαλέσει  μη αναστρέψιμη τύφλωση.

Η σύσταση  όλων των Επιστημονικών Φορέων της Οφθαλμολογίας παγκοσμίως είναι  ότι : ο καθένας από εμάς  πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη εξέταση στα μάτια σε ηλικία 40 ετών. Η εξέταση από τον οφθαλμίατρο θα αποκαλύψει πρώιμα  σημεία βλάβης του οπτικού νεύρου και άλλα προβλήματα που πιθανόν να επηρεάζουν την όραση.

Οι ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος περιλαμβάνουν τα άτομα:

  • Που έχουν ιατρικό ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια.
  • Πάνω από την ηλικία των 40
  • Που έχουν υψηλή ενδοφθάλμια πίεση ( ανιχνεύεται κατά την διάρκεια της εξέτασης)
  • Που έχουν υπερμετρωπία ή μυωπία
  • Που έχουν ιστορικό τραυματισμού στο μάτι
  • Που έχουν προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση  , κακή κυκλοφορία αίματος

Κατάλληλη θεραπεία για το γλαύκωμα εξαρτάται από τον τύπο και την σοβαρότητα της νόσου. Οφθαλμικές σταγόνες ή θεραπεία με Laser  είναι η πιο συνηθισμένη αρχική προσέγγιση. Οι τεχνικές αυτές αποσκοπούν στη μείωση της ενδοφθάλμιας  πίεσης.

Το γλαύκωμα είναι συνήθως ασυμπτωματικό  για τους ασθενείς. Ωστόσο , απώλεια οράσεως  μόνιμη και αμετάκλητη μπορεί ήδη να έχει  ήδη αρχίσει.  Άρα  η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποφυγή της τύφλωσης και τη σωστή διαχείριση αυτής της νόσου.

Στο ιατρείο μας διαθέτουμε όλο τον απαραίτητο  ιατροτεχνολογικό  εξοπλισμό για την  ανίχνευση και αντιμετώπιση της νόσου.

Το κόστος των ιατρικών εξετάσεων είναι προσαρμοσμένο στη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε   όλοι μας.

Πίσω