ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

Facebook
banner image
ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΣ  ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ  ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΣ  ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ  ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

Ένας  οδηγός για τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ( ΗΕΩ) επηρεάζει  περισσότερους ανθρώπους από ποτέ. Πράγματι είναι σήμερα η κύρια αιτία τύφλωσης. Κάποιοι όμως δεν είναι απαραίτητο να πέσουν θύματα της νόσου, αν καταφέρουν να ελέγξουν κάποιους παράγοντες κινδύνου. Οι  παράγοντες κινδύνου για την ΗΕΩ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:  παράγοντες που οι ασθενείς μπορούν  να ελέγξουν( τροποποιήσιμοι) και εκείνους που είναι εκτός ελέγχου(μη τροποποιήσιμοι). Αυτοί  είναι η γήρανση , η φυλή , η γενετική προδιάθεση ή το οικογενειακό ιστορικό. Αυτό το φυλλάδιο θα εξετάσει τους τροποποιήσιμους  παράγοντες κινδύνου και τους τρόπους ώστε να μετριάσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της  δυσάρεστης κατάστασης.

Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για την ΗΕΩ

Το κάπνισμα

Αυτός είναι  ένας πολύ σοβαρός παράγων κινδύνου που πρέπει να ελέγξουμε. Εκείνοι που καπνίζουν έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όλες τις μορφές ΗΕΩ από τους μη καπνιστές. Υπολογίζεται  ότι  οι καπνιστές είναι δυνατόν να αναπτύξουν ΗΕΩ 10 χρόνια νωρίτερα λόγω ζημιών που προκαλούνται  από το οξειδωτικό στρες

Η παχυσαρκία και η κακή διατροφή

Η Bright Focus  αναφέρει ότι  ένα άτομο με ΔΜΣ 30 και άνω έχει 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΗΕΩ. Μεγάλο σωματικό βάρος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΗΕΩ λόγω οξειδωτικού stress. Εκείνοι  που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι είναι επίσης πιθανότερο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς και καταστροφή της μορφολογίας της ωχράς κηλίδας.   Αλλαγή της καθημερινής δίαιτας και η κατανάλωση πολλών φρούτων , λαχανικών και ωμέγα -3 ( από ψάρια ή ξηρούς καρπούς), μπορεί να συμβάλλει σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και ένα χαμηλότερο κίνδυνο της ΗΕΩ. Σκούρα , φυλλώδη λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένου ότι περιέχουν λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, τα οποία προστατεύουν την ωχρά κηλίδα.

Η έλλειψη άσκησης

Στην AREDS 2 μελέτες 4000 ατόμων ηλικίας από 43 έως 86 ετών εξετάσθηκαν για 15 χρόνια για να υπολογισθεί η επίδραση της γήρανσης στις παθήσεις των ματιών.   Εκείνοι που διατήρησαν ένα υγιές βάρος και είχαν ένα δραστήριο τρόπο ζωής βρέθηκε να έχουν 70% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΗΕΩ. Ο   δραστήριος τρόπος  ζωής    ορίστηκε το ισοδύναμο περπάτημα τουλάχιστον 4 χιλιόμετρα ανά ημέρα , τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό δεν είναι μια σκληρή σωματική άσκηση και μπορεί να εισαχθεί εύκολα στην καθημερινή ρουτίνα.

Η έκθεση στο ηλιακό φως και στο μπλε φως

Η υπεριώδης ακτινοβολία και το μπλε φως μπορεί να βλάψει τα μάτια, αν  είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε στον ήλιο είτε στο τεχνικό φωτισμό. Το μπλε φως (blue light) προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία επειδή  διεισδύει βαθιά στο μάτι, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης  ΗΕΩ. Είμαστε  εκτεθειμένοι στο μπλε φως όλο και περισσότερο στη σύγχρονη ζωή μας, από κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και λαμπτήρες φθορισμού. Μετριάζοντας  την χρήση των οθονών και το τεχνητό φως μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών μας, και να  αποτρέψει την ΗΕΩ  στο μέλλον. Επίσης μερικές μελέτες που δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο  σε      νεαρή  ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ΗΕΩ στη μετέπειτα ζωή τους. Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας  και δημοσιεύθηκε στο  RETINA        του Απριλίου 2016 αναφέρει ότι υπάρχει αύξηση κινδύνου ΄΄δοσοεξαρτώμενη΄΄ σε συνταξιούχους. Λαμβάνοντας  υπ΄ όψην ότι η έκθεση στο ηλιακό φως είναι επίσης ένας παράγοντας

κινδύνου για παθήσεις όπως ο καταρράκτης και ο καρκίνος του δέρματος , θεωρείται σκόπιμο η λήψη προληπτικών μέτρων ( γυαλιά ηλίου , καπέλο κλπ), για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση στο ηλιακό φως. 

Χαμηλή πυκνότητα χρωστικής ωχράς κηλίδας

Αυτός είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της  ΗΕΩ και η αύξηση της πυκνότητας της χρωστικής μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της εξέλιξης της κατάστασης. Η χαμηλή πυκνότητα χρωστικής μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αντιμετώπιση τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου , αλλά και με συμπληρώματα διατροφής και άλλες θεραπείες. Η τακτική εξέταση είναι απαραίτητη για την έγκαιρη ανίχνευση της χαμηλής πυκνότητας χρωστικής της ωχράς κηλίδας. Η εν συνεχεία χρήση συμπληρωμάτων με λουτεϊνη και ζεαξανθίνη  έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει επιτυχώς το επίπεδο της χρωστικής στην ωχρά κηλίδα και συμβάλλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ΗΕΩ. Η έγκαιρη εξέταση έχει ιδιαίτερη σημασία για τους άνω των 50 ετών , καθώς ο κίνδυνος για την εκδήλωση της πάθησης αυξάνεται κατά τα τελευταία στάδια της ζωής.

Διαχείριση  παραγόντων κινδύνου και τακτικός έλεγχος

Συνδυασμός τακτικής εξέτασης και εκπαίδευσης  για την διαχείριση των τροποποιήσιμων παραγόντων  κινδύνου για την HEΩ μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειρισθούν την υγεία των ματιών τους και να διατηρήσουν την όραση τους σε μεγάλη ηλικία. Η  ΗΕΩ μπορεί  να    είναι η κύρια αιτία μιας  μερικώς  αναστρέψιμης τύφλωσης αλλά η πληροφόρηση  και  η πρόληψη  πρέπει να γίνεται  έγκυρα , έγκαιρα και σωστά.  Στο ιατρείο μας  λειτουργεί εδώ και καιρό το MPS ll-μια ειδική συσκευή - που παρέχει ακριβή και γρήγορο έλεγχο της πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας , επιτρέποντας έτσι στην έγκαιρη ανίχνευση της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Πίσω