Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ψηφιακές συσκευές και κόπωση οφθαλμών

Facebook
banner image
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ψηφιακές συσκευές και κόπωση οφθαλμών

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ψηφιακές συσκευές και κόπωση οφθαλμών

Εργαζόμενοι  μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας, στο smartphone ή άλλες ψηφιακές συσκευές για μεγάλες χρονικές περιόδους, δεν προκαλείται μόνιμη βλάβη στα μάτια μας, αλλά τα μάτια μας μπορεί να τα νοιώθουμε ξηρά και κουρασμένα. Καμιά φορά έχουμε θολή όραση, κούραση και καταπόνηση των ματιών μας. Μερικοί  άνθρωποι επίσης παραπονιούνται για πονοκεφάλους, η δυσκολία στην κίνηση των οφθαλμών, που μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα εστίασης  η στερεοσκοπική όραση.


Ποιες είναι οι αιτίες της ‘’ψηφιακής’’ καταπόνησης των ματιών.

Κανονικά ,οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια περίπου 15 φορές το λεπτό, αλλά μελέτες δείχνουν ότι τα ανοιγοκλείνουν  περίπου μισό έως ένα τρίτο πιο συχνά κατά τη χρήση Η/Υ και άλλων συσκευών με ψηφιακή οθόνη, είτε για εργασία ή παιχνίδι . Παρατεταμένη ανάγνωση , γράψιμο ή άλλη εντατική ‘’εργασία για κοντά’’ μπορεί να προκαλέσουν καταπόνηση των ματιών.

 

Εργονομικές συμβουλές για τα μάτια

.Καθίστε σε απόσταση περίπου 63,5cm(25 ίντζες), ή το μήκος του βραχίονα, από την οθόνη του υπολογιστή.
Τοποθετείστε την οθόνη έτσι ώστε το βλέμμα των ματιών σας να είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα κάτω..
Οι σύγχρονες οθόνες των Η/Υ έχουν αντανακλαστικές επιστρώσεις. Μπορούμε να μειώσουμε την αντανάκλαση της οθόνης χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα.
.
Κάνετε τακτικά διαλλείματα , χρησιμοποιώντας τον κανόνα <<20-20-20>>: Κάθε 20 λεπτά , στρέψτε τα μάτια σας για να δείτε ένα αντικείμενο τουλάχιστον 20 πόδια μακριά, ή περίπου 65 μέτρα, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
.
Χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα για την ενυδάτωση των ματιών  σας, όταν τα νοιώθετε ξηρά. Εξετάστε τη χρήση ενός υγραντήρα.
.
Εάν μια οθόνη είναι πιο φωτεινή από το φως του περιβάλλοντος, πρέπει να καταβάλετε μεγαλύτερη  προσπάθεια για να δείτε. Ρυθμίστε το φωτισμό του χώρου σας και προσπαθείστε  να αυξήσετε την αντίθεση στην οθόνη σας για να μειώσετε την καταπόνηση.

Σημείωση για τους χρήστες των φακών επαφής :

Οι φακοί επαφής μπορούν να επιδεινώσουν την ξηρότητα των ματιών και τον ερεθισμό που συμβαίνουν συχνά σε βαρείς χρήστες Η/Υ και άλλων ψηφιακών συσκευών.

Μερικές συμβουλές :

- Κατά διαστήματα διακόψτε την χρήση των φακών επαφής και φοράτε τα γυαλιά σας..
- Μη κοιμάστε με τους φακούς επαφής, ακόμα και αν είναι χαρακτηρισμένος για ‘’εκτεταμένη χρήση’’.
.
- Να χρησιμοποιείτε πάντα καλές πρακτικές καθαρισμού.

- Σε κάθε περίπτωση αν τα μάτια σας είναι ερυθρά, θολά ή υδαρή, ή είναι ευαίσθητα στο φως ή πονούν , δείτε ένα οφθαλμίατρο.

Πίσω