Προστατέψτε τα μάτια σας το καλοκαίρι.

Facebook
banner image
Προστατέψτε τα μάτια σας το καλοκαίρι.

Προστατέψτε τα μάτια σας το καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει τα μάτια μας και οι μολύνσεις είναι πιο συχνές από ότι τον υπόλοιπο χρόνο.
Για το λόγο αυτό πρέπει να γνωρίζουμε και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας

 

ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Οι εποχιακές αλλεργίες είναι πιο συχνές το καλοκαίρι λόγω της γύρης και της ανθοφορίας των δένδρων, αλλά και από το γεγονός ότι αυξάνονται σημαντικά οι δραστηριότητες των ανθρώπων στην ύπαιθρο .
Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι το κοκκίνισμα των ματιών.
Επίσης μπορεί να υπάρχει πρήξιμο στα βλέφαρα και στον επιπεφυκότα και δακρύρροια.

 

ΠΙΣΙΝΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ

Συχνές επίσης είναι οι μολύνσεις των ματιών το καλοκαίρι σε πισίνα και θάλασσα. Προληπτικά καλό είναι να χρησιμοποιούμε μάσκα ή κολυμβητικά γυαλιά και να μην ανοίγουμε τα μάτια μας μέσα στην πισίνα.

Έστω κι αν μια πισίνα είναι καλά χλωριωμένη καλό είναι να αποφεύγουμε να ανοίγουμε τα μάτια μας μέσα σε αυτήν, γιατί το χλώριο μπορεί να προκαλέσει τον ερεθισμό των ματιών και μία πάθηση η οποία ονομάζεται στικτή κερατίτιδα.


Γυαλιά ηλίου

Η χρήση γυαλιών ηλίου επιβάλλεται σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στα παιδιά και στα νήπια, γιατί οι βλάβες των ματιών είναι αθροιστικές.
Έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι τα 18 χρόνια τα μάτια μας έχουν δεχθεί το 80% του συνόλου της ακτινοβολίας που θα δεχθούμε στη διάρκεια της ζωής μας, τόσο επειδή περνάμε περισσότερη ώρα στο ύπαιθρο, καθώς επίσης ο φακός του ματιού φιλτράρει λιγότερο την υπεριώδη ακτινοβολία και η κόρη του ματιού είναι μεγαλύτερη.

Πρέπει να φοράμε μεγάλα γυαλιά που καλύπτουν περιμετρικά τα μάτια και δεν αφήνουν μεγάλα κενά. Για όσους περνούν πολλές ώρες στη θάλασσα ή στην άσφαλτο καλό είναι να προτιμούν polarized φακούς, οι οποίοι απορροφούν και το ανακλώμενο φως.

Η μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση όγκων, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή ευτυχώς πιο σπάνια σε μελάνωμα.

Επίσης, η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί καταρράκτη και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πάθηση πολύ συχνή στην τρίτη ηλικία. Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη ή πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι σημαντικό να προφυλάσσονται φορώντας απορροφητικά γυαλιά ηλίου

Πίσω